Sayfalar

Rumeli Beylerbeyi Hüsrev Paşa Kimdir?

Hüsrev Paşa 

Muhteşem Yüzyıl’ın 20 Mart akşamı yayınlanan bölümünde Kanuni Sultan Süleyman, kız kardeşi Hatice Sultan’ı Rumeli Beylerbeyi Hüsref Paşa ile evlendirmeye karar vermiştir. 

Bilindiği gibi Hatice Sultan ilk evliliğinin İskender Paşa ile, ikinci evliliğini ise İbrahim Paşa ile yapmıştır. Peki Hatice Sultan ve Rumeli Beylerbeyi Hüsrev Paşa evlenecek mi? Rumeli Beylerbeyi Hüsrev Paşa kimdir? İşte yanıtları:

Divane Hüsref Paşa, Tarihte Hatice Sultan’ın İbrahim Paşa’nın ölümünden sonra üçüncü bir evlilik yapmadığını iddia eden birçok tarihçi bulunur. Bakalım olaylar dizide nasıl gelişecek.

Divane Hüsrev Paşa Kimdir?

Kanuni Sultan Süleyman devri vezirlerindendir. Divan’da sadrazam ile yaptığı kavga sonucu görevden alınmış; durumu protesto için açlık grevi yaparak hayatını kaybetmişti.
Kanuni devrinin ünlü sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın ailesine mensuptur. III. Murad devrinde sadrazamlığa yükselken Lala Mustafa Paşa’nın ağabeyidir.

Enderun’da (Saray okulu) yetişti. Devletin çeşitli kademelerinde hizmette bulunduktan sonra ikinci vezirliği yükseldi. Sadrazam Hadım Süleyman Paşa’dan sonra sadrazamlığa getirilmesi bekleniyordu. Ancak 1545’te, padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın bizzat katıldığı bir Divan toplantısında sadrazam ile kavgaya tutuşması ve hançer çekecek kadar ileri gitmesi sonucu bütün hayatı değişti.

Kavgaya tanık olan Sultan, her ikisini de görevden aldı; sadrazamlığa üçüncü vezir Damat Rüstem Paşa getirildi. Kaynakların çoğunda Sadrazam ile Hüsrev Paşa arasındaki kavganın Rüstem Paşa’nın fitnesiyle gerçekleştiği; Hürrem Sultan ve Mihrimah Sultan’ın olayın perde arkasında bulunduğu ifade edilir. Hatta bu olay ile Osmanlı sarayına kadın nüfuzu ve rüşvetin girdiği iddia edilir.

Görevden alınmasından sonra konağına kapanan ve üzüntüsünden hasta olan paşa, kendisine yapılan davranışı protesto için hiçbir şey yememeye başladı ve doktorların tedavisini reddetti. Paşa, açlık grevine başlamasından 17 gün sonra hayatını kaybetti.

İstanbul’un Fatih semtinde, Bali Paşa Camii karşısında Mimar Sinan tarafından yapılmış türbesinde defnedilmiştir

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2012. Moda Mekanım - Tüm Hakları Saklıdır